Українська версія сайту

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Інститут
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 27

«Підвищення ефективності кримінальних розслідувань в Україні: виклики та можливості»

15-06-2017

За такою назвою 13 червня відбулася четверта зустріч парламентсько-громадської платформи. В її роботі взяли участь: Голова Консультативної Місії ЄС В Україні Кястутіс Лансчінскас, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Голова Комітетету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін, Голова Національної поліції України Сергій Князєв, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська та інші. Від Національної академії участь у заході взяли проректор НАВС, доктор юридичних наук, професор, полковник поліції Сергій Чернявський, директор інституту післядипломної освіти, доктор юридичних наук, професор, полковник поліції Лариса Удалова.

«Підвищення ефективності кримінальних розслідувань в Україні: виклики та можливості»

Четверта зустріч Парламентсько-громадської платформи, присвячена реформі системи кримінальних розслідувань в Національній поліції України. Консультативна Місія ЄС та Координатор проектів ОБСЄ підтримують реформу Національної поліції України за кількома пріоритетними напрямами, одним із яких є підвищення ефективності кримінальних розслідувань та проваджень.

Під час зібрання були обговорені три експертні дискусії:

Експертна дискусія №. 1 Для підвищення ефективності та координації кримінальних розслідувань у коротко- та середньостроковій перспективі з урахуванням наявних ресурсів кримінальної поліції та органів досудового розслідування КМЄС рекомендує об’єднати функції оперативних працівників та слідчих у рамках чинного законодавства. Надалі, для забезпечення довгострокового ефекту реформи, КМЄС рекомендує об’єднати вертикалі субординації кримінальної поліції та органів досудового розслідування, а також повністю об’єднати функції оперативних працівників та слідчих. Задля цього КМЄС також пропонує внести зміни до законодавства для оптимізації функцій оперативних працівників і слідчих, зокрема до Кримінального процесуального кодексу, Закону «Про оперативно-розшукову діяльність» та Закону «Про Національну поліцію України».

«Підвищення ефективності кримінальних розслідувань в Україні: виклики та можливості»

Експертна дискусія № 2. Для вирішення проблеми перевантаження слідчих розслідуваннями кримінальних проступків КМЄС рекомендує розблокувати можливість розслідування кримінальних проступків у формі дізнання та запровадити в Україні спрощені процедури, що використовуються в ЄЄ для розслідування проступків. Аналіз Кримінального процесуального кодексу України вказує на необхідність врахування протиріч та недоліків, пов’язаних з розмитістю певних положень, внаслідок чого розслідування кримінальних проступків у формі дізнання як таке в Україні не працює. Усі розслідування, у тому числі розслідування кримінальних проступків, мають проводити слідчі. Це створює невиправдано велике навантаження на слідчих та призводить до недостатньої ефективності розслідувань.

Експертна дискусія № 3. Для зменшення кількості відкритих справ КМЄС рекомендує надати слідчим/прокурорам можливість закривати кримінальні справи у зв’язку із закінченням строків давності або зупиняти справи, коли всі можливі слідчі та процесуальні дії виконано, але особу підозрюваного не встановлено.

 

 

Інші навчальні підрозділи

X
X