Українська версія сайту

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Інститут
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 27

Європейські стандарти щодо запобігання катуванням

17-10-2017

Під такою назвою 17 жовтня проведено лекцію для слідчих Головного слідчого управління Національної поліції України та військовослужбовців оперативних підрозділів Державної прикордонної служби України, які проходять підвищення кваліфікації в інституті післядипломної освіти НАВС.

Лекцію для слухачів прочитав Голова Європейського комітету з питань запобігання катуванням, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Микола Миколайович Гнатовський.

Європейські стандарти щодо запобігання катуванням

Микола Миколайович розповів про історію створення та основні завдання і принципи діяльності очолюваного ним органу.

Європейського комітету з питань запобігання катуванням є контрольним механізмом Європейської конвенції про запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню, яка встановлює позасудові засоби превентивного характеру для захисту прав затриманих та/чи ув’язнених. Основним таким засобом, який запроваджується Конвенцією і використовується Комітетом, є інспекції до держав-учасниць цього договірно-правового інструменту Ради Європи. В ході інспекційних візитів делегацій зазначеного органу, до складу яких входять незалежні неурядові експерти із значним досвідом в галузях права, медицини, діяльності правоохоронних органів, перевіряють стан дотримання прав осіб, позбавлених волі. Микола Гнатовський особисто здійснював інспекційні візити до 47 країн світу.

Європейські стандарти щодо запобігання катуванням

За результатами візитів готуються звіти про ситуацію у сфері запобігання та боротьби з тортурами та жорстоким поводженням у пенітенціарних закладах, які оприлюднюються відповідно до встановленої процедури. Основними засадами функціонування Європейського комітету з питань запобігання катуванням є принципи співпраці і конфіденційності.

Під час лекції Голова Комітету поділився своїм досвідом роботи з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню та відповів на питання, що виникли у учасників підвищення кваліфікації.

 

Інші навчальні підрозділи

X
X