Українська версія сайту

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Інститут
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 27

До 25-ї річниці ухвалення Конституції незалежної України

08-06-2021
            • 28 червня 2021 року Україна буде святкувати 25 років з часу прийняття Конституції України. В рамках освітнього процесу з підвищення кваліфікації працівників Національної поліції завідувачем кафедри конституційного права та прав людини НАВС Богданом Калиновським проведено лекцію, під час якої озвучені цікаві факти про історію конституційного процесу в Україні та окреслені шляхи вдосконалення Основного Закону України.

              Процес розробки Основного Закону України тривав 6 років, при цьому найгостріші дискусії відбувалися навколо питань розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу Республіки Крим та російської мови. Ці дискусії не припиняються і на сьогоднішній день.

              Сучасний український конституційний процес має своїм історичним підґрунтям протоконституційні ідеї, закріплені в правових пам’ятках Руси-України, «Литовських статутах», «Договорах і Постановленнях Прав і вольностей Війська Запорозького» (Конституція П. Орлика 1710 року), конституційних актах УНР, ЗУНР, Карпатської Русі та інших правових джерелах. Сьогодні Конституція України вважається однією з найдемократичніших і соціальноорієнтованих у світі.

              Дослідження історичних періодів української державності свідчить, що конституційні процеси не характеризувались ознаками завершеності, стабільності, наступності та соборності. Україна опинилась в ситуації, коли Конституція України від 28 червня 1996 року, із змінами та доповненнями, потребує системного удосконалення в частині організації державної влади та місцевого самоврядування. Саме сприйняття громадянами України Конституції як акта суспільного договору, в якому закладені основоположні цінності, забезпечує реалізацію суверенітету України, консолідує український народ на відстоюванні власних інтересів. В наукових і політичних колах все більше уваги приділяється шляхам удосконалення Конституції України.

              Саме історична правда, розвиток і відновлення української державності і засад організації та функціонування державної та самоврядної влади сприятиме утвердженню за нинішніх обставин суверенітету та незалежності України, створить умови для відродження забутих автентичних традицій Українського народу і забезпечить рух держави до сучасних визнаних і позитивно зарекомендованих європейських цінностей функціонування громадянського суспільства та правової держави.

 Інститут підготовки керівних кадрів та підвищення кваліфікації

 

 

Інші навчальні підрозділи

X
X