Українська версія сайту

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Інститут
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 27

Набуває чинності закон про Антикорупційний суд

13-06-2018

У парламентському виданні «Голос України» за 13 червня опубліковано Закон України «Про Вищий антикорупційний суд» (ВАС). Документ оприлюднений і на сайті газети.

9 червня Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав Закон «Про Вищий антикорупційний суд», ухвалений парламентом 7 червня. 11 червня закон підписав Президент Петро Порошенко. 

Документ визначає засади організації та діяльності ВАС як вищого спеціалізованого суду в системі судоустрою, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їхньої діяльності, а також особливості проведення конкурсу на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

Згідно із законом, кримінальне провадження у ВАС здійснюється як у суді першої інстанції, так і в апеляційному порядку – колегіально судом у складі трьох суддів, хоча б один з яких має стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років, «крім випадків коли жодний такий суддя в цьому випадку не може брати участь у розгляді справи з передбачених законом підстав». ВАС здійснюватиме правосуддя також шляхом здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Законом встановлений перелік вимог до кандидатів в антикорупційні судді. Кандидати повинні володіти знаннями, практичними навичками та відповідати одній з чотирьох спеціальних вимог, зокрема мати: стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років; науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше сім років; досвід професійної діяльності адвоката щонайменше сім років; сукупний стаж (досвід) судді, правознавця чи адвоката щонайменше сім років.

З метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів у встановленні відповідності кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду критеріям професійної етики, доброчесності, тощо утворюється громадська рада міжнародних експертів у складі 6 членів, які призначаються ВККС виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статті 343 КК України, які набирають чинності з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Ухвалення закону є однією з вимог для надання Україні чергового траншу МВФ. Фонд на консультаціях із погодження положень законопроекту наполягав на «вирішальному впливові» на відбір кандидатів у судді громадської ради міжнародних експертів.

Інститут післядипломної освіти

 

Інші навчальні підрозділи

X
X