Українська версія сайту

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Інститут
телефон/факс
+ 38 (044) 249 09 27

Загальна декларація прав людини: НІХТО не повинен зазнавати катувань

27-06-2019

26 червня 2019 року до слухачів інституту підготовки керівних кадрів та підвищення кваліфікації НАВС – співробітників регіональних підрозділів патрульної поліції Департаменту патрульної поліції України, завітав головний спеціаліст Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Малий Олександр Анатолійович.

Даний візит відбувся з нагоди Міжнародного дня Організації Об’єднаних Націй на підтримку жертв катувань і тортур, що відзначається у всьому світі 26 червня, оскільки саме 26 червня 1987 року набула чинності Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання.

Загальна декларація прав людини: НІХТО не повинен зазнавати катувань

 

В ході зустрічі Олександр Малий наголосив, що Конституцією України встановлена норма, за якою катування та інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність особи, види поводження і покарання є грубим порушенням прав людини. При цьому виправданням тортурам не можуть служити жодні обставини: навіть, якщо це зумовлено станом війни, професійною діяльністю працівників поліції, крайньою необхідністю чи будь-якою іншою ситуацією.

Також Олександр Анатолійович звернув увагу працівників патрульної поліції на те, що їх професійна діяльність пов’язана з постійними контактами з правопорушниками та необхідністю реагувати на їх протиправні дії, що в свою чергу може  супроводжуватися застосуванням до останніх фізичної сили, затриманням, необхідністю отримати покази чи пояснення, тощо. Саме в цей час і трапляються випадки, що можуть бути пов’язані з порушенням прав людини. Щоб максимально виключити такі факти в своїй професійній діяльності, Олександр Анатолійович навів працівникам патрульної поліції ряд фактів, що були ним виявлені під час його діяльності як представника Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини, детально розібрав з патрульними дані випадки, вказавши на допущені порушення та надав вичерпні відповіді на запитання останніх.

Загальна декларація прав людини: НІХТО не повинен зазнавати катувань

 

В цілому працівники поліції  виявили зацікавленість до даної теми, про що може свідчити як сама дискусія, що склалася в ході зустрічі, так і обговорення актуальних питань, що виникали у слухачів в процесі бесіди.

В свою чергу Олександр Малий побажав слухачам успіхів та натхнення в їх професійній діяльності та висловив свої сподівання щодо найскорішого викоренення фактів порушення прав людини, в тому числі застосування тортур та катування, в діяльності працівників поліції в цілому.

 

Інститут підготовки керівних кадрів та підвищення кваліфікації

 

 

Інші навчальні підрозділи

X
X